Mishandeling Strafgevangenis Leeuwarden:
Op 15 Mei 1916 vond er om 8 uur in de morgen een ruzie plaats in de kleermakerij van de Bijzondere Strafgevangenis tussen meerdere gedetineerden. Er volgt een rechtszaak.
Het logement "de Vriendenkring" in de Sint Nicolaasstraat 24 te Amsterdam werd een pleisterplaats van beruchte criminelen.
Verknipte zaak in de Bijzondere Strafgevangenis
Met argusogen keken enkele zware gedetineerden naar een verknipsessie van RIjkskleding door adjunct-directeur Meyer. Wat voor gevolgen gaat dat krijgen.
Diefstal in de Bijzondere Strafgevangenis Leeuwarden
Niet alleen gedetineerden maar ook personeel konden het stelen niet laten. Er volgt een administratief onderzoek.
In de jaren dertig brachten marechaussees in Oss het ene na het andere misdrijf aan het licht. Toch trok de minister van Justitie de opsporingsbevoegdheid van deze dienders in. Daarmee was een nationale rel geboren.
In 1868 werd Friesland opgeschrikt door een ontsnapping van een zestal zwaargestraften. Tot tweemaal toe wisten ze te ontsnappen. Leeuwarden eiste een beter beveiligde gevangenis.
Inbraken "Grand Bazar de la Bourse"
Het is midden in de nacht in hartje Amsterdam. Een viertal verdachte individuen begeven zich naar "Grand Bazar de la Bourse" een groot warenhuis aan de Nieuwendijk. Goede bedoelingen hebben ze niet.
Adrianus Franciscus Inkman wordt gearresteerd wegens de aanranding en moord op het 7 jarig meisje Neeltje de Landmeter. Tijdens zijn verhoor doet hij een schokkende beketenis.
Tussen 1879 en 1880 werden in Amsterdam bij regelmaat diefstallen gepleegd waarbij de daders de panelen uit de gevels hadden gezaagd om zich een weg te bannen naar hun doel. Uiteindelijk werden ze op heterdaad betrapt.
Aan de Driehoekstraat 16 te Amsterdam woont de familie Wagenaar, het blijkt een gezin met een misdrijfverleden. Bij een huiszoeking wordt er een grote vondst gedaan.
Aanslag in de Leeuwarder Strafgevangenis
Op 12 februari 1915 wordt bewaarder Brinkman aangevallen door Alphonsus Ludovicus van Gestel. In kritieke toestand wordt hij overgebracht naar de ziekenzaal.
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
update: 04-09-2024
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn maar klopt dit. Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
Met dank aan:
Glasplaten:
Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten:
Drents archief en
Stadsarchief Amsterdam
Registers Gevangenen:
Tresoar
Inschrijfregisters:
Historisch centrum Leeuwarden