Woensdag 24 Juni:
Het is midden in de nacht in hartje Amsterdam. Een viertal verdachte individuen begeven zich naar "Grand Bazar de la Bourse" een groot warenhuis. Een van het viertal weet het gebouw binnen te komen en opent vervolgens de toegangsdeur om de overige leden binnen te laten. Via een vooropgezet plan vervolgens ze hun weg naar de magazijnen waarop de sieraden en overige kostbaarheden worden geroofd. Niemand zal ze storen, het magazijn was geheel afgesloten van de straat. Het tweede doelwit is de brandkast van firma Cramer, Elzenburg & Co. Deze roof blijkt niet zo eenvoudig te zijn, het staal is te hard om door te komen met wat ze bij zich hebben en mislukt. De ochtend gloort waarop ze overhaast het pand moeten verlaten ; tijdens de "vlucht" wordt een zak met kostbaarheden achtergelaten.
Die ochtend tijdens zijn ronde vindt een politieagent in het pand op de grond een beitel liggen, hier moet is gebeurd zijn. Meteen wordt het politiebureau gealarmeerd en wordt een grootschalig onderzoek gestrart. De directie van de besluit de Bazaar tot 12 uur gesloten te houden om het onderzoek niet te storen. Wie het geweest kunnen zijn blijft vooralsnog een raadsel.
Woensdag 15 juli
Voor de derde keer in drie weken tijd was de Bazaar het doelwit van diefstallen. Opvallend was het tijdstip, elke nacht van woensdag op donderdag op de 27e Juni, 9e Juli en donderdag de 16e Juli er wordt dan ook vanuit gegaan dat het om dezelfde daders moet gaan. Deze keer wordt de politie door een oplettende buurvrouw van de inbraak op de hoogte gebracht, ze heeft iemand zien lopen. Met man en macht wordt het gebouw bestormt en alle uitgangen afgesloten. De daders kozen het hazenpad. Eén wordt op het dak aangetroffen naar de rest start een zoekactie. Elke tip van oplettende buurtbewoners is van harte welkom.
Uiteindelijk werden alle betrokkenen van de inbraken opgepakt en de rechtzaak tegen hen kon beginnen.
Tegen de vier inbrekers werd acht jaar gevangenisstraf geeist. De helers kregen afhankelijk van hun bijdrage aan het misdrijf 9 maanden tot twee jaar.
Rechtszaak:
Teunis Seppen
Gerardus van Ling
Gerardus Eduard van den Heijden
diefstal met inbraak:
heling:
signalementkaarten overige bendeleden:
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
update: 03-10-2024
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
Met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden