Inbraak Grand Bazar de la Bourse


Woensdag 24 Juni:

Het is midden in de nacht in hartje Amsterdam. Een viertal verdachte individuen begeven zich naar "Grand Bazar de la Bourse" een groot warenhuis. Een van het viertal weet  het gebouw binnen te komen en opent vervolgens de toegangsdeur om de overige leden binnen te laten. Via een vooropgezet plan vervolgens ze hun weg naar de magazijnen waarop de sieraden en overige kostbaarheden worden geroofd. Niemand zal ze storen, het magazijn was geheel afgesloten van de straat. Het tweede doelwit is de brandkast van firma  Cramer, Elzenburg & Co. Deze roof blijkt niet zo eenvoudig te zijn, het staal is te hard om door te komen met wat ze bij zich hebben en mislukt. De ochtend gloort waarop ze  overhaast het pand moeten verlaten ;  tijdens de "vlucht" wordt een zak met kostbaarheden achtergelaten.

 

Die  ochtend tijdens zijn ronde vindt een politieagent in het pand  op de grond een beitel liggen, hier moet is gebeurd zijn. Meteen wordt het politiebureau  gealarmeerd en wordt een grootschalig onderzoek gestrart. De directie van de besluit de Bazaar tot 12 uur gesloten te houden om het onderzoek niet te storen. Wie het geweest kunnen zijn blijft vooralsnog een raadsel.  

Woensdag 15 juli

Voor de derde keer in drie weken tijd was de Bazaar het doelwit van diefstallen. Opvallend was het tijdstip, elke nacht van woensdag op donderdag op de 27e Juni, 9e Juli en donderdag de 16e Juli er wordt dan ook vanuit gegaan dat het om dezelfde daders moet gaan. Deze keer wordt de politie door een oplettende buurvrouw van de inbraak op de hoogte gebracht, ze heeft iemand zien lopen. Met man en macht wordt het gebouw bestormt en alle uitgangen  afgesloten. De daders kozen het hazenpad. Eén wordt op het dak aangetroffen naar de rest start een  zoekactie. Elke tip van oplettende buurtbewoners is van harte welkom. 

Uiteindelijk werden alle betrokkenen  van de inbraken opgepakt en de rechtzaak tegen hen kon beginnen.

Tegen de vier inbrekers werd acht jaar gevangenisstraf geeist. De helers kregen afhankelijk van hun bijdrage aan het misdrijf 9 maanden tot twee  jaar.

 

Rechtszaak: 


 

 

 

 

 

 

 

Teunis Seppen

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerardus van Ling

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerardus Eduard van den Heijden

 


diefstal met inbraak:

heling: 

  • Janna Adriana Eden: 1 jaar
  • Johannes Bakker; voormalig portier La Bourse en zwager van Jonkman: twee jaar
  • Jannetje Eden, echtgenote Johannes Bakker: 9 maanden. Haar inbreng in deze zaak was gering geweest, haar voorarrest volstond en werd vrijgesproken.

signalementkaarten overige bendeleden: