Aanslag in de Leeuwarder Strafgevangenis


11 februari 1915: 

Alphonsus van Gestel verbleef al geruime tijd in de Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden voor zware mishandeling op zijn zwager. Tijdens zijn werkzaamheden op de schoenmakerij werd hem wegens brutaliteit tegen de directeur een straf opgelegd van op water en brood zitten. 


12 februari 1915:

In de vroege morgen van de 12e februari komt bewaarder H.J. Brinkman zijn cel binnen met brood en om het zoutvaatje en botervlootje uit de cel te halen, die dag zou de straf ingaan. Er volgt een gesprek over het mogen houden van het zoutvaatje. Alphonsus van Gestel vraagt of de kruik met water nog wordt gebracht. Een paar minuten later komt Brinkman terug met de kruik; het brood is dan al op.

 

Als Brinkman wil vertrekken stormt Alphonusus op hem af en steekt hem met een groot mes onder de oksel in de borst. Brinkman slaat op de vlucht met Alphonsus achter hem aan die echter terug naar zijn cel gaat als de overkant is bereikt. Een bewaarder te plekke sluit hem gelijk in en schiet Brinkman te hulp.

 

In kritieke toestand wordt Brinkman overgebracht naar de ziekenzaal om eerste hulp te verrichten; de okselslagader blijkt bijna geheel doorgesneden te zijn. Dokter H.K. Mulder wordt ontboden die zijn leven red. Was er niet direct hulp aanwezig geweest zou Brinkman het niet overleefd hebben.


24 maart 1915 staat Alphonsus voor de rechtbank. Hij komt zeer onverschillig over en toont geen berouw voor zijn daad. Hij wordt veroordeeld voor poging tot doodslag en 10 jaar gevangenisstraf geëist. Hij heeft de Strafgevangenis echter niet meer verlaten.

Nieuwsblad van het Noorden 31-03-1915
Nieuwsblad van het Noorden 31-03-1915

Reden van de aanslag: 

Het zoutvaatje mocht hij niet houden wat hem verbitterde. Alphonsus had geen haatgevoelens tegen Brinkman; elke bewaarder zou het slachtoffer zijn geweest. Hij staat bekend als een driftig en opvliegend mens. Hij was werkzaam op de schoenmakerij van waaruit hij het mes meegenomen moest hebben.

GN1334 Alphonus Ludovicus van Gestel

 

Een overzicht van krantenberchten over de moord op zijn zwager is te vinden op zijn persoonlijke pagina.