De Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden deed in de vorige eeuw dienst als de grootste en strengste van Nederland. Lang, - en zwaargestraften werden hier dan ook geplaatst. De gevangenis moest zelfredzaam zijn. Het gebouw was daardoor optimaal voorzien van werkzalen om te kunnen produceren voor opdrachtgevers. Huisdiensten waren nodig om in de voorziening van de bewoners en onderhoud van het gebouw te voldoen.
Elke nieuw binnengekomen gedetineerde kreeg, na voorgeleid te zijn aan de gestichtsraad, gelegenheid om bij de directeur aan te geven welke arbeid hij wilde verrichten. Er kon een keuze gemaakt worden uit: timmeren, smeden, meubelmaker, kleermaken, weven, letterzetten en drukken, schilderen, boekbinden, mandenmaken, schoenen maken en zadels maken. De voornaamste opdrachtgevers voor gevangenisarbeid waren de Rijksdiensten en PTT.
De eerste vijf jaar moest in isolement worden doorgebracht. Gedetineerden die tijdens deze periode mochten werken verrichten celarbeid. Dit werk bestond hoofdzakelijk uit herstelwerkzaamheden o.a. horloges. Elke strafgevangenis had een huisdienst waar algemene werkzaamheden werden verricht in onderhoud en ondersteunende werkzaamheden voor het arbeidsproces. Voor deze arbeid kwamen gedetineerden die niet geschikt waren voor zwaar werk, of beroepswege, voor in aanmerking. Deze arbeid bestond uit: aardappelschiller; barbier; magazijnknecht; verver; sjouwer; arbeider; reiniger; kok; onderkok; spoeler; metselaar; matten slaan en mattenvlechten.
Na de periode van isoleren werd de gedetineerde overgeplaatst naar de gemeenschapsruimtes. De arbeidzalen bevonden zich op de begane grond en kon er met machines worden gewerkt.
Beloning
Een gedetineerde werd uitbetaald voor de arbeid in gradatie van het product waar hij aan werkte. Het loon dat hij verdiende werd in drieën verdeeld. deel ging naar het Rijk, deel kon hij tijdens de gevangenschap zelf gebruiken om aankopen te kunnen doen in de gevangeniswinkel, deel werd voor hem bewaard als hij met ontslag ging.
In de gegevens op de persoonlijke pagina wordt daarom ook gesproken van een uitgaanskas. Overleed de gevangene tijdens zijn gevangenschap werd deze uitgaanskas uitgekeerd aan de familie. Waren deze echter niet te traceren werd het restant alsnog toegevoegd aan de Rijkskas.
Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring anno 1935.
BEGANE GROND
1 Portierskamer
2 Rijwielbergplaats
3 Cellenvleugel
4 Luchtcellen
5 Voorplaats
6 Bezoekkamer
7 Ingang cellenvleugel
8 Werkcel
9 Keurkamer
10 Cartonnagekamer
11 Groote weverij
12 Kleine weverij
13 Keurkamer
14 Boomerij
15 Bureau Huismeester
16 Reclasseeringskamer
17 Bewaarderswacht
18 Keuken
19 Ketelhuis
20 Wasscherij
21 Badlokaal
22 Verblijfzaal
23 Smederij
24 Timmerwinkel
25 Broodkamer
26 Strafcellen
27 Bergruimte
28 Magazijn v. d. Arbeid
29 Woning v. d. Directeur
Bijzondere Strafgevangenis en Huis van Bewaring anno 1935.
le VERDIEPING
1 Regentenkamer
2 Secretarie
3 Archief
4 Cellen
5 Bewaarderswacht
6 Kerk
7 Kleermakerij
8 Archief
9 Bureau Administratie
10 Bureau v. d. Hoofdopzichter
11 Bureau v. d. Commies ter Directie
12 Bureau v. d. Directeur
13 Bureau v. d. Adj. Directeur
14 Werkcellen
15 Werkzaal
16 Magazijn v. d. meubelmakerij
17 Meubelmakerij
19 Verblijfzaal
20 Snijderij
21 Magazijn v. d. kleermakerij
22 Bibliotheek
23-24-25 Verblijfzalen
26 Slaapzalen (alcoven)
Op de derde verdieping was de ziekenzaal gevestigd.
In de weverij en kleermakerij, waar hoge productie werd geleverd, konden de meeste gedetineerden aan het werk. Aan het grote weefgetouw werden taken verdeeld waar de betreffende gedetineerde ook de verantwoording over droeg. Over het gehele arbeidsproces werd een toezichter aangesteld. Van de gefabriceerde stoffen werd o.a. gevangeniskleding vervaardigd in de eigen kleermakerij. De gefabriceerde stoffen waren vrij stug en ruw. Voordat er kleding van gemaakt kon worden werden ze daarom eerst geperst met de kalander.
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
update: 04-09-2024
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn maar klopt dit. Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
Met dank aan:
Glasplaten:
Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten:
Drents archief en
Stadsarchief Amsterdam
Registers Gevangenen:
Tresoar
Inschrijfregisters:
Historisch centrum Leeuwarden