Moord te Berlicum 1899


Maandag 20 augustus:

In de vroege morgen begeeft justitie van 's Hertogenbosch zich richting het naburige plaatsje Berlicum. 

Ene Franciscus van de Boom, rietdekker te Heeswijk, ligt levenloos achter de protestante kerk langs de kant van de weg. Een bloedplas kleurt de weg rood. Van een misdrijf wordt nog niet uitgegaan, waarschijnlijk een bloedspuwing wat hem fataal is geworden.

 

Het lichaam wordt naar Heeswijk vervoerd voor een nader onderzoek. Eenmaal ontdaan van zijn kledij wordt alles duidelijk. De man is vermoord. De onderzoekend arts vindt een  diepe messteek, mogelijk van een bajonet,  in de linker borstzijde  wat  hem fataal is geworden.  

 

Franciscus van der Boom was een zeer oppassend man,  getrouwd en had vier kinderen. Heel Heeswijk is verslagen door dit verschrikkelijke drama. Wat de toedracht geweest moet zijn is een tasten in het duister. Alleen een horloge en wat geld worden op het lijk gevonden.


Zondag 26 augustus:

Even word er gedacht dat de politie op het spoor is gekomen van de dader. Een verdachte werd aangehouden maar bleek onschuldig. Franciscus had een gelijkenis met een veldwachter uit de omgeving. Er word nu vermoed dat hij het slachtoffer is geworden van stropers "daad" die hem voor de veldwachter hebben aangezien en veldwachters zijn niet erg gewild in dat wereldje. Wordt dit een onopgeloste moordzaak?


Woensdag 30 augustus 1899
Woensdag 30 augustus 1899

Woensdag 4 december:

Er is verdenking van één persoon die  meer van die misdaad wist  maar onomstotelijk bewijs is nog niet gevonden.

Het gaat om H. Jonkers, een  boerenknecht en tevens  jachtopziener. Tot de gemeenteveldwachter van Berlicum,  gewezen marechaussee, van der Bussee,  een bezoek aan Jonkers brengt en al pratende achter de gruwelijke waarheid komt. 

De jonge man werd in de kraag gevat, naar 's Hertogenbosch gebracht en voor de rechter van instructie geleid daar bekent hij de moord gepleegd te hebben.  


Reden van de moord:

Uit wraak. Franciscus van der Boom zou hem als handlanger van de lokale politie bekend hebben gemaakt bij de stroopers zodat hij ze niet kon betrappen.

GN1110 Hendrikus Jonkers.

 

Een overzicht van krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.