Moord te Berkel: 1899


Maandag 14 januari

Aan het huis van de welgestelde heer Ripping ( 70 jaar ) in het Noordeinde van Berkel wordt laat op de avond door twee mannen aan de deur geklopt. Zodra de heer Ripping de deur opendoet wordt hij, vermoedelijk met een hamer, dusdanig op zijn hoofd geslagen waaraan hij terplekke overlijd. Het tweetal dringt vervolgens het huis binnen en plegen een moordaanslag op de inwonende huishoudster. De volgende dag weet de vrouw nog voldoende aanwijzingen te geven maar overlijd alsnog aan de verwonding.

 

Men weet uit haar informatie dat er geld is meegenomen. De sleutel van de brandkast wordt vermist of er hierbij ook effecten zijn ontvreemd is niet met zekerheid de zeggen. Van de daders is nog geen spoor. Er is alleen bekend dat  twee personen dezelfde avond tussen 9 en 9.5 uur aan meerdere personen de weg gevraagd hebben naar de woning van Ripping.


Dinsdag 20 januari:

De signalementen van de daders zijn achterhaalt en worden in de kranten bekend gemaakt. Uit de kluis zijn verscheidene effecten ontvreemd.

De waarde van de ontvreemde effecten bedraagt  30,000 gulden.

Aan contanten is er rond de 200 gulden meegenomen.

 

Van de daders is nog geen enkel spoor.


Donderdag 22 januari: 

De Amsterdamse politie heeft een zeer verdienstelijke rol gespeeld om de verdachten van de moord op heer Ripping in handen te krijgen. De recherche heeft een diep onderzoek ingesteld naar ene de Klerk die  gestolen effecten bij een inwisselkantoor heeft aangeboden. Ook bij effectenhandelaar Sanders te Amsterdam worden gestolen effecten aangeboden door een nog onbekende man anders dan de Klerk. 

 

De Klerk word gevraagd om mee te gaan naar het bureau om geconfronteerd te worden met één van de verdachten de heer Uittenboogert. In het logement waar de tweede verdachte zich ophoud worden de effecten gezien door de logementhouder en op waarde geschat. Daar de gast zich verdacht gedraagt is het wantrouwen gewekt waarop de logementhouder zich naar het politiebureau Oudebrug begeeft. Korte tijd later kon ook de tweede dader ene Kraaijenbrink worden opgepakt.


GN0335 Cornelis Uitdenbogert was één van de daders. 

Een overzicht van krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.

Anthony Kraaijenbrink is naar de Strafgevangenis van s' Gravenhage gebracht. Hij heeft nooit in de Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden gevangen gezeten.

 

Het bleek dat Kraaijenbrink nog een moord had begaan.