Roofmoord te Etten


9 Januari 1924:

In de ochtend is een persoon onderweg naar het huis van landbouwer Naalden om hem te bezoeken. Zijn woning ligt in de bossen van Etten ongeveer drie kwartier van het centrum. Eenmaal daar aangekomen blijkt de deur nog op slot te zitten. De naaste buren volgen het gebeuren en gaan kijken wat er aan de hand is.  Ze verschaffen toegang tot het huis en treffen landbouwer Naalden doodgebloed voor zijn bed liggen. 

Goed bedoeld wordt het lichaam van landbouwe Naalden op het bed gelegd om daarna de veldwachter te bellen. Al gauw arriveert hij bij het huis van Naalden en gaat op onderzoek.  Omdat het lichaam is verplaatst wordt het onderzoek enigszins bemoeilijkt, de speurhond wordt ingezet. 

 

De woonkamer is bedekt met bloedspetters en aan de ravage te zien moest Naalden zich hard verweerd hebben maar het onderspit delven. Ook buiten worden bloedsporen aangetroffen. De daders moeten snel het hazenpad gekozen hebben.  Een grootschalig onderzoek wordt gestart.

 

De knecht van Naalden verbleef sinds kort  in de woning van het slachtoffer en was getuige van het misdrijf. Volgens zijn getuigenis gaat het om drie personen. 


10 Januari 1924:

Cornelis Sprenkels, de knecht, kan een goed signalement doorgeven van de daders en al gauw volgde hun aanhouding. Tijdens de worstelingen raakten  de daders  licht gewond; in de haast om weg te komen ontdeden ze zich van kledingstukken die in de omtrek van het huis werden gevonden.  Met al dit  bewijsmateriaal kon er vanuit gegaan worden met de juiste mannen te maken te hebben, geen onbekenden van de politie. Ondertussen gaat het onderzoek verder.

Dagblad van Noord-Brabant 14-01-1924
Dagblad van Noord-Brabant 14-01-1924

14 Januari 1924:

 

Tijdens een onderhoud met de broer van vermoorde Naalden en Sprenkels komt de juiste toedracht van het misdrijf naar voren. Een van de daders zou al eens op de hoeve zijn geweest en een gesprek opgevangen over een erfenis en vervolgens plannen gesmeed om het te bemachtigen.

Alle aanwijzingen worden nagetrokken en nieuwe verdachten opgepakt voor verhoor.

 

 

 

 

16 Januari 1924:

Dankzij de samenwerking met politieagenten  uit Sprundel en Etten kon de zaak spoedig worden opgelost. Vijf verdachten hebben bekend de roofmoord te hebben gepleegd.

De politie is door een zeker iemand  uit Heike geinformeerd met de voornemens van deze bende; hij was gevraagd mee te werken aan de roofmoord maar niet op ingegaan. Er is zelfs sprake van een vijfde dader de Bleijzer. Terwijl de drie hoofdverdachten de woning van Naalden waren binnengedrongen bleven de andere twee op de uitkijk staan. 


21 januari 1924 de toedracht van de roofmoord:

Het onderzoek van de roofmoord is beëindigd, alle vijf daders hebben bekend en  zal de rechtszaak beginnen.

De mannen waren enkel uit op het geld van de landbouwer  echter  Petrus Bals vermoorde tijdens het in bedwang houden  van  Naalden met een mes. Verstijlen en de Bleijzer zochten in de woning naar het geld. Zetten stond buiten op de uitkijk. 

meer krantenberichten op hun persoonlijke pagina's