Dubbele moord Czaar Peterstraat te Amsterdam


de slachtoffers:

 • Pieter Brouwer, kruidenier
 • 24 jarige Johanna Maria Smal, zijn nicht

de daders:

 • GN1596 Cornelis Donker; beklaagde
 • Antoon Donker, medeplichtig
 • Johannes de Wolff, bierhuishouder alias "Blommetje"; beklaagde
 • Klaas Portegen; onder verdenking
 • L.Holdorp, medeplichtig

de getuigen: 

 • GN0524 Teunis Seppen; gedetineerd
 • Leendert  van 't Veldt; gedetineerd
 • Jan Dabroek; gedetineerd
 • Jan Spekkers; gedetineerd

Vrijdag 11 april 1902

Om 7 uur 's ochtends arriveert Betje Polman, winkeljuffrouw van kruidenier Brouwer, bij haar werk maar treft  een gesloten deur aan. Vreemd, dus besluit ze de achterdeur te nemem. Tot haar verbazing treft ze die open, nog vreemder. Bij het naar binnen gaan treft ze alles nog in diepe duisternis aan, maar schrikt als het linnengoed en enkele voorwerpen  op de grond liggen. Meteen slaat ze alarm bij de buurman, C. van Dekken, en samen gaan ze het woonhuis verder in. Tot hun grote ontsteltenis  vinden ze de kruidenier  en zijn nichtje vermoord  aan in bed. 

 

Meteen wordt de politie ingeschakeld. Er blijkt geld gestolen te zijn  uit de toonbanklade, het zilver en goud is niet meegenomen. Onverklaarbaar is dat het nichtje bij hem in bed is gevonden. Verklaring: de daders moeten binnengekomen zijn en Brouwer hebben overmeesterd. Het nichtje moet wakker geworden zijn van de geluiden en haar oom willen helpen, echter loopt voor haar dramatisch af. De politie stelt een onderzoek in. 

Zaterdag 12 April en dagen daarna: 

Het politiebureau wordt bestormd door allerlei personen die iets gezien zouden hebben, alle gegevens worden zorgvuldig opgeschreven. Er wordt verband gelegd met een melding van een paar dagen voor de moord door een jonge man wat Johanna betrof aan de Czaar Peterstraat 27. Er wordt een verband gelegd met deze moordzaak.

Alle verklaringen worden nagetrokken en enkele arrestaties verricht maar door geen verband te kunnen leggen weer vrijgelaten.

Het nieuws van den dag : kleine courant 23-04-1902
Het nieuws van den dag : kleine courant 23-04-1902

"Wij zijn de moordenaars! Zij krijgen ons toch nooit. We waren bij de begrafenis en hebben nog met een agent over den moord gesproken. Van de f 1900, die wij gestolen hebben , kunnen wij nog voorlopig rondkomen, maar wij moeten nog meer hebben"

 

De daders hebben verscheidene dreigbrieven  verstuurd  naar verschillende adressen.  De slachtoffers waar de personen meermalen kwamen worden dag en nacht bewaakt. Na zorgvuldig onderzoek kon de schrijver ervan uiteindelijk worden gearresteerd.Wegens gebrek aan bewijs tegen Cornelis Donker en Johannes de Wolff werd de zitting geschort de medeplichtigheid van  Klaas Portegen werd in twijfel getokken. De drie mannen blijven echter gevangen door hun veroordeling voor een ander misdrijf: diefstal te Bussum. 

Het op 8 April geschorste onderzoek werd voortgezet in Juni 1907.

Beide mannen werden vrijgesproken van deze zaak, overwegend dat er op de terechtzittigen van 1903 tot op de huidige zitting geen licht over de zaak werd verspreid. 

Nieuwsblad van het Noorden 11-06-1907
Nieuwsblad van het Noorden 11-06-1907