Recentelijk kwamen 99 glasplaten van gearresteerden in het bezit van het Historisch archief Franeker. Voor deze verzameling werd een manier gezocht om openbaar te maken maar hoe doe je dat. Oriënterend op het internet kwam de website Gevangen in Glas onder de aandacht en precies dat doel wat ze voor ogen hadden met hun nieuwe collectie.
Na het ontdekken van de Gevangen in Glas collectie bleken er mannen tussen te zitten die woonachtig zijn geweest in Franeker. Wij noemen onder anderen Broer Vijver.
Via een mail kregen wij het verzoek iets te kunnen betekenen door de foto's op Gevangen in Glas te plaatsen en zo er bekendheid aan geven. In een goed gesprek wisten we waarmee te maken te krijgen en de wens geuit om de puzzelstukjes in elkaar te passen. Een leuke uitdaging waar wij op in zijn gegaan. Ook voor ons als historie vertellers kan het van grote meerwaarde zijn.
Voorzitter Stichting Historisch Centrum Franeker: dhr A. Hillebrand.
De glasplaten zijn afkomstig van oud Politieman Ab Laan. Op de foto's staan verdachten uit het archief van de gemeente politie van Franeker.Aan de hand van enkele namen die
gevonden zijn in de database van het Historisch Centrum
Franeker moeten de foto's uit de periode 1945 - 1955 zijn. We hopen dat we het volledige verhaal van deze persoon te kunnen achterhalen.
De afbeeldingen zijn gerangschikt op nummer met een eerste identificatie van naam en voorletter. Zowel voor de mannen, vrouwen en de kinderen hopen wij langs deze weg voor het Historisch archief Franeker een helpende hand te zijn in de zoektocht naar hun identiteit en verhaal.
Via het contactformulier kunt u ons bereiken.
Uw bericht wordt in vertrouwen behandeld en gecommuniceerd met de heer A.Hillebrand. Zonder uw toestemming worden gegevens op de website Gevangen in Glas niet openbaar gemaakt.
nieuwe aanvullingen op de signalementkaart pagina
Binnenkort meer verhalen op de Kerfstokjes
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
'Kerfstokjes van mijn voorouders', zijn verzamelde verhalen uit het strafzaken dossiers van het Hof van Friesland. o.a De roofmoord van Nijega door de familie Dalstra
auteur: Han Hietkamp
Deze website hebben wij met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden kunnen realiseren
update: 01-07-2025
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort