Vergiftiging aan de Koninginneweg


10 november 1913

De kat van de familie Wijnoogst valt bewusteloos neer  van de gekregen melk uit zijn schoteltje. Later op de avond komt de zoon Dirk thuis en drinkt  als altijd een glas melk. Niet lang daarna wordt hij bleek; zijn vingers krampachtig en neiging tot braken wordt hem snel een bruistablet gegeven.   

 

12 november 1913

Alida Wijnoogst poetst haar tanden met water uit een karaf. Na een paar maal gewreven te hebben ervaart ze pijn en vormt er schuim op haar lippen. De veiligheidsdienst wordt ingeschakeld en uit de resultaten van hun onderzoek blijkt de melk en het water te zijn vergiftigd met cyaankali. De verdenking valt eerst op het nieuwe dienstmeisje Reinouw Wouw. Ze wordt gearresteerd maar blijkt onschuldig. Dan begint men af te vragen of de raadselachtige pogingen tot vergftiging niet de daad kunnen zijn van de oudste zoon woonachtig in Wenen.  Een grootschallig onderzoek wordt gestart door de Amsterdamsche politie met behulp van die uit Wenen en Leipzig.

  

In 1910 treed Herman Christiaan Jacob Wijnoogst in dienst  als bedrijfsleider  bij de cacao-en chocoladefabriek H. de Jong & Co in Tribus-winkel bij het badplaatsje Baden vlakbij Wenen waar hij woonachtig is. Herman leeft daar ver boven zijn stand van een erfenis en raakt in financiële  moeilijkheden. Hij wordt ook nog veroordeeld om aan Dora Friedman bij wie hij een kind heeft een bedrag per maand af te dragen; zijn schuldeisers maken het hem behoorlijk lastig. 


15 december 1913

Omstreeks 24 Oktober moet Christiaan Jacob Wijnoogst in het huis van zijn moeder zijn geweest waar hij vier dagen verbleef; hij is gezien door het dienstmeisje. Zijn hospita weet zeker dat hij de 9e november niet thuis was.

"Nach dem niemand zu House ist, teile ich Ihnen hofl, mit dat ich auf ein paar Tage abgereist bin" Hochachtend Wijnoogst"

Justitie trekt zijn tussentijds vertrek in twijfel en vraagt inlichtingen bij de politie te Wenen daaruit blijkt dat hij cyanankali heeft gekocht en pas de 14e november weer terug was is Wenen. Hij wordt door de Weense  autoriteiten meegenomen voor verhoor en ter beschikking gesteld. 

Door de Officier van  justitie te Amsterdam wordt vervolgens uitlevering gevraagd voor Herman. De Duitse regering moet toestemming verlenen tot doorvoer. Enkele weken later wordt hij aan de Nederlandsche autoriteiten overgedragen.


Reden van de vergifitiging:

Om in het bezit te komen van hun levensverzekering (20:000 gulden) besloot  hij zijn moeder,  broer en zuster te vergiftigen maar mislukte.  

GN0172  Herman Christiaan Jacob Wijnoogst

 

Een overzicht van krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina