Wie zijn wij


Stichting Blokhuispoort

"Gevangen in Glas" is een onderdeel van Stichting Blokhuispoort. Stichting Blokhuispoort staat voor het in stand houden in erfgoed overdracht van de voormalige Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden. 


Sylvia Beers ( redactie, content, archief onderzoek )

In 2015 heb ik een begin gemaakt met het plaatsen van de 1804 glasplaten in een database. Vervolgens was het een doorzoeken in historische archieven naar afbeeldingen overeenkomend met de gezichten van de glasplaten. De zoektocht heeft vruchten afgeworpen. Aan ruim 450 foto's kon een naam gekoppeld worden met de persoonsgegevens uit registers. De kranten databank raadplegen was het volgende project om het misdrijf van de gedetineerde te achterhalen.  Dit alles vastgelegd in een persoonlijk document.

 

In de zomer van 2017 kon de volgende stap worden gezet: het vervaardigen van de website Gevangen in Glas door mijn collega in crime Willem Helfrich. De klus is tot zoverre geklaard en zeer tevreden over  het behaalde resultaat. Het is een groei document: een kwestie van blijven zoeken naar de nog onbekende man. 


Willem Helfrich (webmaster)

De website gevangeninglas.nl is gemaakt met JimdoPro. Een giga klus om deze website te bouwen, er zijn 1820 pagina's aangemaakt voor de 1804 glasplaten met informatie. De website is een groeidocument en zal alleen maar verrijkt worden met meer informatie. De website is een aanvulling op de archieven, vele mensen vragen ons naar informatie over gevangenen.

 

Zoals "mijn overgrootvader is overleden in het Huis van Opsluiting en Tuchtiging, hebben jullie daar ook informatie over". Een geweldig project om deze website te mogen bouwen en te promoten. 


De website "Gevangen in Glas" is een onderdeel van "Stichting Blokhuispoort". 

Op onze website www.blokhuispoort.nl vind je uitgebreide informatie over de voormalige Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden.

Op onze website www.gevangeninfriesland.nl gaan wij dieper op het vastzitten in Friesland in. 

De Bijzondere Strafgevangenis heeft sinds 2017 een nieuwe bestemming gekregen als cultureel bedrijven centrum.