29 oktober 1930: Tijdens de kermis krijgen om 14:00 uur een feestvierende vrienden in café "Jonker" ruzie met een aantal andere gasten. Al gauw volgt er een vechtpartij die ogenschijnlijk goed afliep. Maar J.v.d.Meulen één van de bezoekers; onder invloed van sterke drank bleek toch een gapende wond in zijn onderbuik opgelopen te hebben. De arts kon niets meer uitrichten waarna het slachtoffer een paar uur later aan de verwonding bezweek. Op aanwijzing van een broer die bij de vechtpartij aanwezig was worden verdacht: Durk Tabak en ene Wagenaar van Harkema.
Durk Tabak verklaart het slachtoffer met een mes te hebben bedreigd, geopend in zijn zak gestoken, waarna van der Meulen te hebben gestoken. Na de vechtpartij is Durk in allerijl naar een ander café gegaan waar hij een revolver, die hij ook bij zich droeg, heeft afgegeven aan een ander. Bij zijn vriend Jan Hut de broek verwisseld met het moordwapen. De politie start een grondig onderzoek naar het moordwapen. maar de broek wordt niet gevonden. Durk Tabak wordt ingerekend op verdacht van moord en ter beschikking van de Officier van Justitie in Leeuwarden gesteld. De politie start een grootschalig onderzoek waar vele getuigen worden gehoord.
Enkele weken na de moord meldt een doofstomme getuige zich bij de politie met de verklaring dat Durk Tabak met een geopend mes in de hand en met kracht op het slachtoffer instak, na de vlucht het mes in de gracht te hebben gegooid. Het mes is niet gevonden.
Op 18 maart 1931 wordt de zaak van Durk Tabak voor het gerecht behandeld er worden 19 getuigen opgeroepen. Hij wordt op 1 april 1931 conform de eis veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf
Rol van Strafzaken: aktedatum 14-11-1928
Rol van Strafzaken: aktedatum 01-04-1931
Reden van de moord: over een oude vete was twist ontstaan wat uitliep tot het noodlottig gevecht,
Een overzicht van krantenberichten zijn te vinden op zijn persoonlijke pagina.
Uitgebreid over Durk Tabak te lezen op www.blokhuispoort.nl
Na zijn vrijlating pleegt Dirk Tabak zijn tweede moord waarna hij zelfmoord pleegt.
Eens verborgen in een doos maar nu een naam bij het gezicht.
Hun verhaal komt tot leven in de Blokhuispoort. Laat je verbijsteren. Boek een rondleiding en beleef.
Signalementkaarten waar geen glasplaat van is gemaakt.
Podcast: de moord Op de Weduwe
Johan Gaientaan (1821-1881)
Bas Dekkers; misdaadjounalist
m.m.v Sylvia Beers
signalement Johan Gaientaan:
volgens het signalement zou dit hem kunnen zijn.
Is er herkenning laat mij dat weten via het contactformulier.
deze website is een initiatief van Stichting Blokhuispoort
Het leven in de gevangenis in beeld gebracht
'Kerfstokjes van mijn voorouders', zijn verzamelde verhalen uit het strafzaken dossiers van het Hof van Friesland. o.a De roofmoord van Nijega door de familie Dalstra
auteur: Han Hietkamp
Met dank aan:
Glasplaten: Gevangenismuseum Veenhuizen
Signalementkaarten: Drents archief en
Inschrijfregisters: Tresoar en Historisch centrum Leeuwarden
update: 17-10-2024