· 

Tentoonstelling van Erp GN0667

Expositie over koperslager Dirk van Erp in Pier Pander Museum

LEEUWARDEN 

Het leven en werk van koperslager Dirk van Erp staat centraal tijdens een expositie in het Pier Pander Museum. De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag tot en met 28 oktober.

 

Dirk van Erp wordt in 1862 in Leeuwarden geboren en groeit op in een groot katholiek gezin. Vader Willem is koperslager van beroep en heeft een koperslagerij aan de Nieuwestad. Dirk leert het vak van zijn vader, wellicht met het idee in de toekomst de zaak over te nemen.

Maar het loopt anders. In 1881 komt de dan negentienjarige Dirk in de problemen. Hij raakt op het verkeerde pad, wordt opgepakt en verdacht van geldafpersing en betrokkenheid bij diefstal. Hij wordt schuldig bevonden en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in de Bijzondere Strafgevangenis in Leeuwarden, tegenwoordig bekend als de Blokhuispoort.

Een aantal jaren na zijn vrijlating besluit hij het geluk elders te zoeken en vertrekt naar Amerika. Via omzwervingen vestigt hij zich uiteindelijk aan de westkust, in San Francisco, en sticht daar een gezin. Het lijkt alsof Dirk al zijn schepen achter zich heeft verbrand, maar zijn beroep blijft hij trouw.

In 1908 opent Dirk de Copper Shop in Oakland en exposeert hij zijn werk in verschillende galeries. Zijn werk is tweemaal te zien op de grote internationale Wereldtentoonstelling, in 1909 in Seattle en in 1915 in San Francisco. Hij ontwikkelt zich tot een zeer succesvol koperkunstenaar.

In de Verenigde Staten krijgt hij veel naamsbekendheid; hij is een vooraanstaand lid van de Arts and Crafts Movement, een beweging die stond voor traditioneel, handgemaakte ambachtskunst. Zijn oeuvre bestaat uit vele koperen vazen, lampen en andere objecten die vandaag de dag nog zeer gewild zijn onder verzamelaars in met name de Verenigde Staten.

Voor het eerst is het werk van Dirk van Erp te zien in Nederland, in het Pier Pander Museum. Pander en Van Erp zijn naast tijdgenoten en collega’s, beide Friese emigranten van eenvoudige komaf die uitgroeiden tot succesvolle kunstenaars.

Reactie schrijven

Commentaren: 0